Als de diagnose gesteld is, zullen de verschillende behandelopties met je worden doorgenomen. In overleg met jou zal een, voor dat moment, beste behandeling worden bepaald.
De behandeling van een jumpers knee bestaat uit een benadering van meerdere facetten. Het is belangrijk om te weten dat peesherstel langzaam verloopt, waardoor vaak een langdurige actieve revalidatie nodig is van enkele maanden.
De behandeling bestaat uit:
Alternatieve/gedoseerde sportbelasting onder de pijngrens om de basisconditie op peil te houden.
Intensieve oefeningen voor de jumpers knee. Hierbij is een gedoseerde opbouw van de belasting essentieel. De pees moet gedoseerd en in fases getraind worden.
Optimaliseren van de statiek.
Verbeteren romp, knie en enkelstabiliteit middels oefentherapie.
Ondersteunende maatregelen zoals patellabandje.
Rek- en ontspanningsoefeningen van de hamstrings en quadriceps indien er spierverkortingen zijn.
Het is erg belangrijk de oefeningen technisch goed uit te voeren. Het is belangrijk om te weten dat de oefeningen in het begin de herkenbare pijn vaak provoceren. Schrik daar niet van (de pees moet juist belast en geprikkeld worden), maar laat op een schaal van 0-10 een pijnscore van maximaal 4 toe (0=geen pijn, 10= ergste pijn die je kan voorstellen).
Andere mogelijke behandelingen zijn hieronder weergegeven, vaak komen deze pas in beeld als oefentherapie onvoldoende effect heeft of worden gecombineerd met fysiotherapie.
Medicijnen (paracetamol, NSAID).
Tape (of brace) voor de jumpers knee
Shockwave therapie
Autologe bloedinjectie (PRP injectie)